SIKÇA SORULAN SORULAR

23-05-2023 16:40
SIKÇA SORULAN SORULAR

LED nedir?

Yapay ışık kaynaklarından en son bulunan LED, Light Emitting Diode( Işık Yayan Diyot) kelimelerinin kısaltılmasıdır. Klasik aydınlatmalara göre çok farklı bir yöntemle ışık oluşturan LED teknolojisi, kullanıcılarına elektrik faturalarında yüzde 90'a varan tasarruf sağlama, çevreye zarar vermeme gibi birçok avantajlar sağlar.

LED Elektriği Işığa Nasıl Dönüştürür?

Klasik aydınlatmalarda olduğu gibi LED’li aydınlatmalarda da elektrik enerjisi kullanılır. Diyodun iç kısmında yer alan elektron ve elektron yitirip “+” yük elde eden alan birleşerek ışık oluşmaktadır.

LED’li aydınlatmalarda ışık rengi nasıl elde edilir?

LED’e galyum, arsenit, alüminyum, fosfat, indiyum, nitrit gibi kimyasal maddelerden belirli ölçülerde konularak istenilen renk elde edilebilmektedir.

LED’lerde beyaz renk nasıl elde edilir?

LED’lerde beyaz renk iki türlü elde edilir. İlki kırmızı, mavi ve yeşil LED’ler kullanılarak, ikincisi fosfor kullanılarak oluşturulur. İlk yöntem çok güçlü ışık vermesine rağmen çok maliyetlidir. Bu nedenle genellikle mavi ışığın bir kısmını emerek beyaz ışık yayan ikinci yöntem tercih edilir.

LED’lerde fosfor kullanılması ne gibi avantajlar sağlar?

Yüksek CRI (Color Rendering Index, Renk Değiştirme İçeriği) elde edilmesini sağlar.

LED’lerin özellikleri ve faydaları nelerdir?

Renkleri ayrıştırmak için filtreye veya prizmaya ihtiyaç duyulmaz çünkü LED’lerdeki ışık istenilen dalgaboyundadır.

Filtreleme olmadığı için ışığın tamamını kullanılabilir kılar.

Yüzde 85 oranında enerji tasarrufu sağlar.

Yüksek ışık verimliliği sağlar.

Düşük ısı üretimi yapar.(Akkor lambalarda 2700 °C, halojen lambalarda 3100 °C, LED’lerde 110 °C )

Dimerlenebilir. (0-100 %)

200 ms gibi kısa bir sürede tepki verirler.

Uzun ömürlüdürler yaklaşık 100.000 saat çalışabilirler.

Boyutlarıyla çok rahat oynanabildiği için istenilen tasarıma uydurulabilirler.

Işığın şiddeti kolaylıkla ayarlanabilir.

Yapısında civa bulunmadığı için çevreye dost bir teknolojidir.

Titreşimlere dayanıklıdırlar bu nedenle hareketli her yerde kullanılabilir.

Kızılötesi(IR), UV ışın yaymaz.

UV ışın yaymadığı için böcek çekmez ve dış aydınlatmalarda rahatlıkla kullanılabilir.

Renk tonu ne kadar kullanılırsa kullanılsın değişim göstermez.

LED’lerde dim edilme işlemi sonsuz kere tekrar edebilir. Bu da ek tasarruf sağlamaktadır.

LED’ler nasıl ortaya çıkmıştır ve nasıl gelişmiştir?

1962 yılında sinyal ve göstergelerde kullanılmak üzere ilk LED üretilmiştir.

1985 yılında ilk defa kırmızı LED’in yanında mavi, yeşil ve sarı renklerde LED’ler üretildi.

1994 yılında trafik ışıkları LED’e çevrildi.

2007 yılında Türk Bilim adamları nanokristalleri kullanarak beyaz ışığı buldular.

LED’ler nerelerde kullanılabilir?

Hayatımızın tüm karanlık alanlarında kullanılabilecek olan LED’lerin kullanım alanlarına yönelik birkaç örnek şöyledir:

Otel ve motel aydınlatması

Oto galeriler

Tarihi eserler

Hastaneler

Vitrinler

Akvaryumlar

Otomobillerin gösterge panellerinde, fren lambalarında ve farlarında

Trafikte bulunan tüm gösterge lambalarında

Dekoratif amaçlı iç ve dış aydınlatmalarda

Park, bahçe ve ağaç aydınlatmalarında

Reklam ve ilan tabelalarında

Sokak ve yol aydınlatmalarında

Tünel, alt geçit aydınlatmalarında

Havuz ve sualtı aydınlatmalarında

LED’li aydınlatmalarda kaç renk uygulanabilir?

16 milyon ayrı renk tonu elde edebilme kapasitesi olan ve bu geçişleri hiçbir süzgeçleme kullanmadan yapabilen LED’li aydınlatmalar her türlü dekoratif ve mimari düzenlemelerde kullanılabilir.

LED’ler neden florasan veya ampullere göre daha avantajlıdır?

Florasan ve ampul gibi klasik aydınlatmalar civa içerdiği için sağlık açısından zararlıdır bunun yanında uzun süre bu ışığa maruz kalınması konsantrasyon bozukluğunave bağışıklık sisteminin zarar görmesine sebep olmaktadır. LED’ler ise insan sağlığına zarar vermez ve çevreyle dosttur. Klasik aydınlatma ile verilen etki yüzde 85 daha tasarruflu enerjiyle LED’li aydınlatma ile verilebilir. LED’li aydınlatmalar açılıp kapatmaya dayanıklıdır ve ilk açılma sırasında titreşim vermezler. LED’ler klasik aydınlatmalara göre kırılma ve darbelere karşı daha dayanıklıdırlar. Kullanım ömürleri karşılaştırıldığında LED 100.000 saat iken florasan 6000 saattir.

LED çeşitleri nelerdir?

Doğrusal şerit aydınlatmalar
Gömme aydınlatmalar
Peyzaj aydınlatma
Sanat aydınlatma
Merdiven ve kaldırım aydınlatma
Gece ışıkları
Sualtı aydınlatma

Acil Aydınlatma Armatürleri nedir? Şebeke bağlantısı nasıl yapılır?

Acil Aydınlatma Armatürleri normal kullanım özelliklerinin yanı sıra enerji kesilmesi halinde sahip olduğu Acil Aydınlatma Kiti ile aydınlatmaya devam eden armatürdür. Şebeke bağlantısı yapılırken “Anahtarlanan Faz” ve “Nötr” dışında Acil Aydınlatma Kiti beslemesi için “Direkt Faz” hattının bulunması gerekir. Bu hat arıza ve test durumları dışında hiçbir şekilde kesilmemelidir. Acil Aydınlatma Armatürleri test edilmesi gerektiğinde diğer armatürleri etkilememesi için besleme hattı panoda farklı bir sigorta ile ayrılmalıdır.

Acil Aydınlatma Armatürüme bağlı anahtarı kapattığımda bir ya da iki lamba yanmaya devam ediyor. Bu neden kaynaklanıyor olabilir?

Acil Aydınlatma Armatürünüzün içerisinde bulunan Acil Aydınlatma Kitinin (EML.U) faz ucunu anahtarlamış olabilirsiniz. Bu uç direk fazdan beslenmelidir. Siz bu ucun enerjisini kestiğinizde Acil Aydınlatma Kiti ortamda elektrik kesintisi olduğunu düşünerek lambayı yakmaya devam eder. Elektronik Balastın anahtar fazından, Acil Aydınlatma Kit devresinin ise direkt hat üzerinden beslendiği kontrol edilmelidir.

Acil Aydınlatma Armatürümde enerji varken lambalar yanmıyor, enerjiyi kestiğimde lambalardan biri acile geçerek yanıyor. Bu neden kaynaklanıyor olabilir?

Enerji varken lambalar yanmıyor ve kesildiğinde yanıyor ise Armatür içerisindeki Acil Aydınlatma Kiti çalışıyor demektir. Bu durumda armatür içerisinde bulunan Elektronik Balasta enerji gelip gelmediği, balastın ya da lambalardan herhangi birinin arızalı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Balasta enerji geliyor, balast ve lambalar çalışır durumda ise bağlantı şeması ve özellikle soketlerdeki kablo girişlerinde temassızlık olup olmadığı dikkatlice kontrol edilmelidir. Acil Aydınlatma Kiti kendisine bağlı lambanın sadece karşılıklı iki ucunun temas etmesi halinde lambayı yakabilmekteyken, Elektronik balastlarda lambalardan herhangi bir ucun temas etmemesi halinde hiçbir lamba yanmamaktadır.

Acil Aydınlatma Armatürümde enerji varken ya da kestiğimde hiçbir lamba yanmıyor. Bu neden kaynaklanıyor olabilir?

Bu durumda öncelikle armatür içerisinde bulunan Acil Aydınlatma Kiti ve Elektronik Balastın her ikisine de enerjinin geliyor olduğundan emin olunması gerekir. Kite enerji gelmeyip sadece balasta enerji gelmesi halinde lambaların yanmaması normaldir. Lambaların enerji varken yanması için Kit ve Balastın her ikisinde de enerji olmalıdır. Kite enerji gelip gelmediği üzerindeki şarj ledi ile kontrol edilebilir.

Acil Aydınlatma Armatürümde enerji varken lambalar yanıyor, enerjiyi kestiğimde bir lamba acilde yanıyor. Fakat ben acilde iki lamba yanmasını istiyorum. Bu mümkün mü?

Öncelikle mevcut kitiniz ile bu mümkün değil. Bu uygulama için 18W a kadarki lambalar için acilde iki lambayı yakan KİT çözümleri mevcut. Daha büyük değerler için ise iki adet KİT kullanabilirsiniz.

Acil Aydınlatma Armatürümde enerji varken lambalar yanıyor, enerjiyi kestiğimde bir lamba acilde yanıyor. Fakat kısa sürede tekrar sönüyor. Problem ne olabilir?

Öncelikle aküyü Acil Aydınlatma Kitine bağlayan sokette temassızlık olup olmadığı kontrol edilmeli ve sonra enerji kesintisinin olmadığından emin olunarak akü min. 24 saat süreyle şarjda bırakılmalıdır. Bu süre sonunda yapılacak kontrolde aynı durum tekrar ederse akü çalışan farklı bir armatürde ikinci kez şarjda bırakılarak problemin aküden mi yoksa Acil Aydınlatma Kitinden mi kaynaklandığı tespit edilebilir. Buradan çıkacak olumsuz sonuç akünün ömrünü doldurduğunu, olumlu sonuç ise problemin Acil Aydınlatma Kitinin şarj devresinde bir arıza olduğunu gösterir.

Acil Aydınlatma Armatürüm normal çalışıyor fakat acilde çok sönük yanıyor. Bu normal midir?

Acil Aydınlatma Standardına göre Acil Durumdaki ışık seviyesi normal durumdakinin %10 undan daha yüksek olmalıdır. Eğer acil durum ışık seviyenizin bu orandan daha düşük olduğunu düşünüyorsanız sırası ile bağlantı şemanızı, kullandığınız acil aydınlatma kiti için önerilen akü değerini ve ampul/ampulleri kontrol ediniz.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.